SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Södra Umeå Ryttarförening
Kvalitetsmärkt ridskola

Ridskolans upplägg

Vi har lektioner för både barn och vuxna sex dagar i veckan, söndagar-fredagar på alla nivåer, från nybörjare ända upp till tävlingsgrupper i både hoppning och dressyr. När man börjar rida hos oss så abonnerar man på en plats, man betalar alltså för en termin i taget och behåller sin plats till kommande termin om man inte säger upp den. Sista dagen att säga upp sin plats är 1/5 inför höstterminen och 1/11 inför vårterminen.

 

Vi delar in våra grupper i två kategorier främst utifrån ålder men också efter längd och vikt:

  • Juniorgrupper är för barn och ungdomar upp t.o.m. 20 år, i dessa rider de huvudsakligen ponny.
  • Seniorgrupper är för vuxna som börjar rida efter att de fyllt 20 år, i dessa rider de huvudsakligen storhäst.
    • Det går bra att börja rida i seniorgrupper även om man är yngre, t.ex. om man blivit för lång eller tung för ponny, eller helt enkelt för att man vill börja rida storhäst.

Priset för medlemskap anpassas individuellt utifrån ålder (du är junior t.o.m. det år du fyller 18 år), lektionspriset följer dock gruppen oavsett om du är juniormedlem i seniorgrupp eller tvärtom.

 

Vårterminen börjar 2/1 (förutom om det är på en lördag, då börjar ridskolan 3/1) och pågår t.o.m. tisdag v.25, höstterminen börjar söndag v.32 och pågår t.o.m. 22/12 (förutom om det är en fredag, lördag eller söndag, då slutar ridskolan på torsdagen).

 

Det är ridning som vanligt på alla röda-/helgdagar som infaller under terminerna med undantag för påsken, skärtorsdag-annandag påsk. Det är alltså ridning på valborg, 1a maj, nationaldagen o.s.v.

 

En gång/termin är det teorivecka, då utgår alla ordinarie lektioner och istället arrangeras flera kvällsaktiviteter under veckan där alla elever är välkomna att vara med på vad de vill oberoende av ordinarie riddag. Det kan vara olika clinics, att ridlärarna visar upp några av ridskolans hästar, föreläsningar på olika ämnen, löshoppning m.m.

Teoriveckan är v.44 på höstterminen och v.10 på vårterminen, alltså under höst- och sportlov. Därför brukar det också arrangeras aktiviteter för barn även dagtid så som käpphästhoppning, ryktrally eller "Fångarna på SURF".

 

Viktigt gällande nybörjargrupper för barn

Det första man får lära sig i nybörjargrupper är hur man hanterar hästar, hur man ryktar dem och hur man sätter på deras utrustning. När man väl börjar rida så går man först igenom grunderna: hur man startar, stannar och styr sin häst. I nybörjargrupper för vuxna får eleverna ofta leda varandra de första 1-2 gångerna och därefter rida självständigt. I nybörjargrupper för barn behövs det ofta ledare en längre tid och eftersom det finns åtta platser i varje grupp så är det omöjligt för oss att tillhandahålla ledare till samtliga elever.

Så länge man rider i första gruppen för dagen så kan instruktören vara behjälplig i stallet innan lektionsstart men om man rider i en senare grupp finns inte den möjligheten. Så även när barnen klarar av att rida självständigt kan de fortfarande behöva hjälp i stallet.

 

Därför är det viktigt att förstå att om ni tackar ja till en plats i en nybörjargrupp för barn så måste barnet ha någon som kan följa med och hjälpa till så länge som barnet behöver det, både i stallet och under lektionens gång.

Hästarnas välfärd hos oss på Surf

Det är superkul att vi har en populär ridskola med många elever! Vi försöker skapa en trevlig mötesplats i stallet där vi alla kan få umgås med världens bästa djur; Hästen!

Vi vill passa på att belysa en sak som är väldigt viktig för oss på Surf, nämligen hästens välfärd. 
Våra hästar är både våra kollegor och nära vänner, de har ingen egen röst att höja när något blir fel eller inte känns bra och därför måste vi ridlärare  se till att föra deras talan. 
Vi jobbar dagligen för att de ska ha det så bra som möjligt. Vi kollar av foderstater, skor dem, fixar med utrustning som ska passa dem både i hagen och på ridbanan m.m. Vi är helt enkelt väldigt måna om att de ska må bra och trivas hos oss!
Vi tillåter inte att någon slår, sparkar, rycker dem i munnen eller är elaka med dem på annat sätt. Vi tillåter inte heller att de får bära för tung ryttare. Därför kommer vi att tilldela våra elever häst efter både kunskap och fysisk form. 
Om vi bedömer att en ryttare är olämplig att rida på grund av sin vikt så kommer vi, för vår hästar skull, att neka er en uppsutten plats på ridlektion. Vi kan istället erbjuda er att tömköra och jobba häst vid hand.
Därför är det av största vikt att du meddelar oss om du är överviktig. Detta gör du lämpligast vid anmälan, så vet vi redan från början om vi kan erbjuda dig en uppsutten plats eller inte. 
Rider du hos oss och har frågor kring detta, tveka inte utan ta en pratstund med din ridlärare så berättar vi gärna mer :)
 
Samarbetspartner