SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Södra Umeå Ryttarförening
Kvalitetsmärkt ridskola

Våra ponnyer
 
På SURF har vi i dagsläget 13 ponnyer som går med i ridskoleverksamheten. Hästarna arbetar i verksamheten söndag - fredag och är helt lediga på lördagar.
Dagtid mellan 07.00 - 15.00 är ridskolans hästar ute i stora hagar tillsammans med varandra. De flesta står i de 2 stora hagarna (stohagen och valackhagen) men ett par av hästarna får stå i mindre hagar, exempelvis om en häst behöver äta mer mat än de andra hästarna för att hålla rätt hull. Då är det lättare att styra mängden mat som hästen får i sig om de står i en hage med färre kompisar!
När hästarna kommer in på eftermiddagen har de en stund lugn och ro då de får äta sitt kraftfoder innan ridskolan börjar.
 
En gång i veckan kommer vår hovslagare Claes ut för att verka och sko ridskolehästarna. Varje häst skos med 6-8 veckors mellanrum beroende på hur snabbt deras hovar växer. Vi har ett smidigt schema så att det är cirka 4 hästar som skos per vecka. De flesta av våra hästar är barfota på bakhovarna vilket fungerar superbra!
 
Ungefär en gång per år kommer sadelprovaren Andrea Waller till oss och kikar på hästarnas ryggar och sadlar för att säkerställa att allt ser bra ut. Sadlarna kontrolleras under hela året av personalen också för att våra hästar ska må så bra som möjligt!
 
1 - 2 gånger per år kontrollerar hästtandläkaren ridskolehästarnas tänder. Vissa hästar nöter sina tänder så att det blir vassa kanter som man då vill slipa bort, vissa hästar är helt felfria i munnen och vissa kan ha foder som fastnat i fickor i tandköttet. Det är viktigt att hålla hästarnas tänder fina så att de kan äta ordentligt och inte ha ont i munnen.
 
Varje sommar släpper vi alla våra hästar på sommarbete. De brukar få 6 veckor semester där de bara kan äta gräs och busa med varandra i en stor hage. Som elev kan man anmäla sig att hjälpa till att rida hästarna till och från betet. Då får man under sommaren åka ut till hagen några gånger och se till att hästarna har vatten och mår bra.
 
Mellan jul och nyår har hästarna jullov och då passar vi även på att vaccinera dem. När man vaccinerar hästen är det viktigt att den får vila från ansträngning i några dagar, ungefär som när vi människor får vaccin. Vissa hästar kan få lite feber och vara lite slöa när de blivit vaccinerade, då passar det perfekt att göra detta över jul så är hästarna på topp igen när ridskolan börjar!
 
Samarbetspartner