SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Södra Umeå Ryttarförening
Kvalitetsmärkt ridskola

Tävlingar 2024

v.21, 25-26/5

Majdressyren

1*/2*-dressyrtävling för häst och ponny

 

v.22, 31/5 - 2/6

Junihoppet

1*/2*-hopptävling för häst och ponny

 

v.34, 24-25/8

Augustidressyren

1*/2*-dressyrtävling för häst och ponny

 

v.37, 14-15/9

Surfhoppet

1*/2*-hopptävling för ponny

 

 

Snabbkurs i funktionärslogistik på tävling

Vissa saker glömmer man aldrig bort när man väl har lärt sig, t.ex. hur man cyklar, eller rider lätt på en häst. Då är det också lätt hänt att man inte tänker på att det som kanske är självklart för en själv är alldeles främmande för någon annan!

 

Lite allmänt om begreppet "tävling"

Det finns olika nivåer av tävlingar, från inofficiella ridskole- och klubbtävlingar till officiella tävlingar på lägre nivå ända upp till de stora nationella och internationella mästerskapen som SM, VM och OS. Officiella tävlingar har olika status och "svårighetsgrad" som benämns med stjärnor (*) där 1*- tävling är den lägsta och 5*-tävling den högsta (tidigare benämnda som lokal, regional, nationell, elit och internationell).

 

Hos oss på Surf arrangerar vi ridskoletävlingar där alla ridskoleelever får vara med, klubbtävlingar som riktar sig till ridskolans tävlingsgrupper och våra privata medlemmar, och 1-3*-tävlingar som är öppna för tävlingsryttare som har Grönt Kort och löst licens (lite överkurs i detta sammanhang). Det är också på våra 1-3*-tävlingar som man utför sitt ideella arbete, och vi arrangerar tävlingar i både hoppning och dressyr för storhäst och/eller ponny.

 

 

Så får du koll på tiderna

En sak som är extra klurig när man inte är så insatt i tävlingsvärlden är hur man håller koll på tiderna! Får man en arbetsuppgift som kan utföras oberoende av tävlingens gång, t.ex. i cafeterian eller på parkeringen, så får man oftast exakta och tydliga tider att förhålla sig till, som kl.08.00-12.00. Många uppgifter är dock indelade efter klasser, och som ny i sammanhanget finns det plötsligt inget att förhålla sig till, men det är det ni ska få hjälp med nu!

 

På alla officiella tävlingar sparas och registreras alla resultat i ridsportförbundets tävlingsdatabas, i och med det så har det såklart också utvecklats tekniska lösningar för att underlätta det arbetet. Den största tjänsten i Sverige heter Equipe och det är den vi använder oss av vid alla våra tävlingar.

Där samlar arrangören all viktig information, som startlistor, meddelande till ryttare m.m., men den kanske viktigaste funktionen är resultatinmatning i realtid.

 

Skillnader mellan hoppning och dressyr

På dressyrtävlingar tillämpas fasta starttider, d.v.s. varje ryttare har ett bestämt klockslag då de ska påbörja sin tävlingsritt. När tävlingen först kommer upp i Equipe är tiderna preliminära men de fastslås alltid dagen innan senast kl.20, så det kan vara bra att dubbelkolla om tiderna ändrats kvällen innan man ska göra sin uppgift. När tiderna blivit fastslagna så finns starttiden för respektive klass utskriven i Equipe och man kan planera när man måste åka hemifrån för att vara på plats i tid.

 

På hopptävlingar är det inte fasta starttider, därför kan man inte se innan vilken tid varje klass börjar. Men vi använder oss däremot av elektronisk tidtagning vilket gör att man i realtid kan hålla koll, även på distans, på vilket ekipage som befinner sig på tävlingsbanan, och se hur många starter det är kvar i klassen. Det kan underlätta väldigt mycket när man ska räkna ut vilken tid man som funktionär behöver vara på plats.

 

Räkna ut tider

Det finns några saker man kan tänka på när man försöker räkna ut vilken tid en klass ska börja eller är klar på hopptävling. Dagens första klass har alltid en starttid angiven, oftast kl.09.00, och så fort en klass är klar kommer starttiden för nästkommande klass upp i Equipe.

 

Om man har sin uppgift på framhoppningen ska man vara på plats 30 min före klassen startar!

 

Det är mer eller mindre standard med 40 min-pauser mellan klasserna, men det finns några undantag: Dels är det vanligt att första och andra klassen går över samma bana och då är pausen mellan de klasserna kortare, ca 15-20 min. Dels kan tävlingsbanan behöva vattnas lite extra på varma och soliga dagar vilket kan göra pauserna längre, ca 45-60 min.

Ett tips är att läsa Ryttarmeddelandet som publiceras i Equipe, där står det om det är kortare pauser mellan vissa klasser samt hur långa ”standardpauserna” är.

 

För att räkna ut hur lång tid en pågående klass kommer ta så kan man tänka att varje ritt tar ca 2 minuter. En klass med 20 startande bör alltså ta ca 40 min*.

På ponnytävlingar hoppar de olika högt i samma klass beroende på vilken ponnykategori de tillhör (B-, C- eller D-ponny), det gör att det också blir en liten paus mellan kategorierna på ca 5 min för höjning av hinder.

 

* Alla klasser har en bedömning och de kan påverka hur snabbt det går. Det kan vara rörigt att hålla koll på vad de olika bedömningarna innebär men i regel kan man räkna med att klasser med ”bed. A” går fortast (då kan man räkna på 1-1,5 min/ekipage istället för 2 min), medan ”bed. A:1a” och ”Två faser A/A:0 med totalfel” tar längst tid.

 

Nu återstår bara en faktor som spelar in i uträkningen: Hur lång tid tar det att åka till Surf?

 

Tar det mindre än 40 minuter så blir uträkningen ganska enkel: Håll koll i equipe på hur långt tävlingen kommit, ska du vara på plats till klass 3 så kan du åka när klass 2 är klar.

 

Tar det längre än 40 minuter, eller om man ska stå på framhoppningen, brukar jag räkna baklänges:

Ex.1: Jag ska stå på banan i klass 3 och det tar 50 min att ta mig till Surf, alltså måste jag åka innan klass 2 är klar. Det är sex starter i kategori D i klass 2, vilket tar ca 12 min och det är ca 5 min paus mellan kat. C och kat. D. Alltså hinner jag fram i tid om jag åker när kat. C är klar.

 

Ex. 2: Jag ska stå på framhoppningen i klass 3, om pausen är 40 min måste jag vara på plats 10 min efter klass 2 och det tar 30 min att åka till Surf. Kat. D i klass 2 tar ca 12 min (sex starter), kat. C tar ca 6 min (tre starter) och det är ca 5 min paus mellan kategorierna. Om jag åker när kat. B är klart är det alltså ca 28 min till klass 2 är klar (5+6+5+12 min), och jag ska stå på framhoppningen 10 minuter efter det.

 

Du kan antingen ladda med Equipe-appen i appstore eller på google play, eller gå in på online.equipe.com i en webläsare. Sök sedan på Södra Umeå Ryttarförening så kommer tävlingen upp.

 

Lycka till!

 
Samarbetspartner