Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Södra Umeå Ryttarförening
Kvalitetsmärkt ridskola
Ideellt arbete som ridskoleelev

Följande ideella arbete gäller när du rider på ridskolan:

 

 • Arbeta en halvdag/termin på tävling. Du anmäler dig via en doodle som skickas ut via mejl/läggs upp på hemsidan varje termin. Är den som rider under 15 år är det föräldern som ska genomföra uppgiften.
 • Övriga ideella insatser som att sälja New body, restaurangchansen eller andra liknande provisionsförsäljningar ingår.
 • Deltagande på Surfs städdagar som anordnas en gång på vårterminen.
 • Rider man i tävlingsgrupp ska man utföra lite mer ideellt arbete, mer info finns här: 
SURF ridskoletävlingsgrupper

På SURFs ridskola finns tre tävlingsgrupper, en i hoppning för ponny, en i hoppning för storhäst och en i dressyr för storhäst. Rider man i en av dessa grupper blir man tilldelad en ”egen” häst/ponny som man rider kontinuerligt och får möjlighet att representera SURF på tävlingar både hemma och borta ca 4-5 gånger/år.

Rider man i någon av dessa grupper omfattas man av lite andra ideella arbetsuppgifter än övriga ridskolan, dessa är som följer:

1.      Lära sig en huvudfunktionärsuppgift*¹, man ska känna sig så trygg på området att man kan ta på sig en ansvarsroll. Man har dock inget krav på sig att ställa upp som huvudfunktionär men om man vill får man mer än gärna göra det (förslagsvis i par). *²

2.      Jobba en heldag på tävling/termin för sin gren. Har ens egen gren ingen tävling på någon av terminerna får man jobba på annan tävling, man anmäler sig själv till ansvarig på den tävling där man ska jobba.

3.      Delta på en städdag/år, här får man välja om man vill delta på den som arrangeras för ridskolan eller den för TS.

 

*¹ Huvudfunktionärsuppgifter som finns är:

     - Tävlingsledare

     - Sekretariat

     - Cafeteria

     - Uppstallning

     - Controller/funktionärsansvarig

     - Banchef (hoppning)

     - Domartorn (hoppning)

 

*²De som inte aktivt tävlar behöver inte lära sig en huvudfunktionärsuppgift.

Ideellt arbete som tävlings/träningsekipage
Följande ideella arbete gäller när du är tävlings/träningsekipage* på Surf:

 • Arbete på egen grens hemmatävlingar. Du ska arbeta på en tävling per termin, så om din egen gren inte anordnar någon tävling så får du hjälpa till på någon annan grens tävling. Det är du själv som ansvarar för att kontakta tävlingsledaren på den tävling du ska jobba på (om det inte är din egen grens tävling)
 • Deltagande på Surfs städdagar som normalt anordnas en gång per termin.
 • Övriga ideella insatser som att sälja New body, restaurangchansen eller andra liknande provisionsförsäljningar ingår. 
 • Alla som har löst tävlingslicens för Surf eller har fast träningsplats för vecko- och/eller månadstränare på vår anläggning räknas som TS-ekipage. Detta gäller även de som tränar på bokad tid med egen anlitad tränare, om detta sker med återkommande regelbundenhet.
Ideellt arbete vid anläggningskort
Följande ideella arbete gäller när du löser anläggningskort hos oss:

 • För alla anläggningskortsinnehavare är det obligatoriskt att hjälpa till på någon av våra tävlingar 1 heldag, alternativt 2 halvdagar/termin. Anslag för tävlingar finns att se på anslagstavlan i stallet eller på hemsidan: www.sodraumearf.se
 • Övriga ideella insatser som att sälja New body, restaurangchansen eller andra liknande provisionsförsäljningar ingår.  
 • Detta gäller även dig som står uppstallad på anläggningeFunktionärsposter

Uppgifter oavsett gren:

Frambyggnad: Vi kommer hjälpas åt att göra i ordning anläggningen inför tävlingen. Ni kommer få arbetsgrupper och anvisning på plats. Det handlar om att bygga dressyrstaket eller hoppbanan och framhoppningen, spärra av parkeringen och hästfria områden, städa och förbereda boxar osv.


Parkeringsvärd: Detta är det första våra gäster möter när de kommer till SURF. Ett trevligt bemötande och hänvisning till var de kan parkera är huvudsakliga uppgiften. Det innebär att guida våra gäster till en organiserad parkering samt att hålla snyggt och mockat på parkeringen. En stor hästlastbil kan parkera längs med traktorgaraget på parkeringen, mindre lastbilar kan parkera på gräsplätten vid svarta banans kortsida och vanliga hästtransporter ställer upp på parkeringen. Om de har meetinguppstallning får de lasta ur sin häst vid ingången till privatsidan av stallet sedan köra och ställa upp sin transport/lastbil på andra sidan E4an på Röbäcks Mekaniska.


Kioskvagnen: I kiosken förväntas du ta emot våra gäster med ett leende. Där kan de handla godis, fika, dricka, kaffe och varma mackor. Här betalar gästerna även för dagens lunch och hamburgare och får tallrik/hamburgerficka som kvitto att hämta ut maten vid grillen eller i cafeterian. All betalning sker via swish så inga kontanter behöver hanteras. Ni samarbetar tillsammans med Cafeterian och hämtar där om något tar slut. All funktionärsfika/lunch tar ni emot genom kuponger.


Cafeterian: Här tillagas all mat som går till dagens lunch och serverar den till gäster som kommer med tallrikar. Viktigt att fylla på med mat och att hålla rent och fräscht hela tiden. Det finns en cafeteria-ansvarig som ni kan vända er till, hon finns där hela helgen. Det är också cafeterians ansvar att förse domartorn och sekretariat med kaffe, läsk och mackor/fika under dagarna, samt hjälpa grillen med påfyllning av sallad/tillbehör. Allt kaffe bryggs i cafeterian.


Grillen: Här steker du hamburgare och serverar gästerna burgarna, de får själva fylla med grönsaker och tillbehör. Det kan bli ganska hektiskt vissa tider, därför är det upp till cafeterian att hjälpa till att fylla på när något tar slut så att den som står vid grillen kan fokusera på just bara grillen.


Dessa uppgifter finns på dressyrtävling:

Springare: Som springare ansvarar du för att leverera protokoll från domaren till sekretariatet. Efter varje ekipage ridit sitt program så hämtar du ett protokoll från domarbilen. Protokollet tar du med dig och lämnar i sekretariatet (den vita byggnaden bredvid banan). Viktigt är att du står utanför banan under pågående ritt, bakom bilen och väntar tills dess att ekipaget ridit färdigt innan du hämtar protokollet.


Skrivare: Du kommer sitta i en bil tillsammans med domaren. I protokollet finns flera olika moment som ryttaren rider. Du skriver ner det domaren säger. Domaren säger först en kommentar, ex "bra format, önskar mer skillnad", därefter säger domaren en siffra ex "6". Det finns tydligt kommentarsfält där ni skriver kommentaren först och därefter den siffra som domaren säger.


Dessa uppgifter finns på hopptävling:

Banpersonal*: På banan hjälper man till att bygga upp hinder som rivs, vanligtvis blir man tilldelad ett eller flera hinder som sitt ansvarsområde under pågående klass. Mellan klasserna hjälper man till att bygga om banan genom att flytta på en del hinder, se till att alla hinder har rätt nummer och är flaggade rätt: vit flagg till vänster och röd flagg till höger i den riktning hindret ska hoppas, om det är ett längdhinder, t.ex. en oxer så ska bakstöden också flaggas.


Framhoppningen* (från 18år): På framhoppningen är man behjälplig att höja och sänka hindren om ryttarna inte har med sig någon medhjälpare. Man bygger upp om det rivs och krattar framför/bakom hindren när det börjar bli gropigt. Bakbommen på en oxer får aldrig vara lägre än frambommen och hindren på framhoppningen får aldrig höjas mer än 10cm över klassens höjd (på ponnytävling får hindren på framhoppningen inte överstiga klassens höjd alls).


 • Om man vill jobba på banan eller på framhoppningen måste man ha kunskaper motsvarande en ridgrupp 3A eller högre, detta för att ha en större förståelse för hur hindren ser ut och hur hoppning på tävling kan se ut.
 
Våra sponsorer 2019